Sosyal Medya

Güncel

Yurtta Sulh Konseyi’nin 20 maddelik sıkıyönetim direktifi ortaya çıktı

İçişleri Bakanlığı’nın TBMM FETÖ ve 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na gönderdiği belgelerde, darbe girişimi sürecine ilişkin önemli tespitlere yer verildi. Belgeler arasında 15 Temmuz’daki darbe girişiminin başarılı olması halinde neler yapılacağına ilişkin Yurtta Sulh Konseyi’nin 20 maddelik sıkıyönetim direktifi de yer aldı.



03:30’A GÖRE PLANLANMIÅž

Darbenin gece yapılacağı hesaplanarak saat 03:30’a göre yayınlanması planlanan direktifin ilk maddesi Yurtta Sulh Konseyi’nin TRT’de okuttuÄŸu metin olarak yer aldı. Tüm yurtta sıkıyönetim ve sokaÄŸa çıkma yasağı ilan edildiÄŸi belirtilen direktifte, ilk sıkıyönetim komutanlarının atandığı ve görevlilerini eksiksiz yerine getirecekleri vurgulandı. Direktifte, mevcut askeri mahkemelerin sıkıyönetim mahkemesi olarak görevlendirildiÄŸi belirtilirken, buralarda görev alacak hakim ve savcıların kimlikleri de detaylı olarak sıralandı.

MAHKEMEDE HESAP VERECEKLER

Direktifte, tüm atama görevlendirmelerin Yurtta Sulh Konseyi tarafından yapılacağı belirtilirken, Meclis’in feshedildiÄŸi ve siyasilerin mahkeme önünde hesap vereceÄŸi ifade edildi. Direktifte, “TSK tarafından emir komuta bütünlüğü içinde devletin yönetimi maksadıyda ‘Yurtta Sulh Konseyi’ teÅŸkil edilmiÅŸtir. MeÅŸruiyetini kaybetmiÅŸ mevcut yürütme erki görevden el çektirilmiÅŸtir. Meclis fesh edilmiÅŸtir. Vatana ihanet içerisinde bulunan tüm kiÅŸi ve kuruluÅŸların en kısa zamanda ulusumuz adına karar vermeye yetkili mahkemeler önünde hesap vermesi saÄŸlanacaktır” denildi.

YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAK

Direktifte “16 Temmuz 2016 saat 03:30 itibariyle tüm hava meydanları, limanlar, gümrük kapıları kontrol altına alınacak, ikinci bir emre kadar Türk vatandaÅŸlarının her türlü vasıta ile yurtdışına çıkışlarına izin verilmeyecektir”  ifadesi yer aldı.

VALÄ°LER VE BAÅžKANLAR ALINACAKTI

Direktifte tüm valilerin görevden alındığı, Ankara, Ä°stanbul, Ä°zmir ve Kayseri illerine ait vali ve büyükÅŸehir belediye baÅŸkanlarının Yurtta Sulh Konseyi tarafından ivedilikle atandığı vurgulandı. Buna göre Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığına, Genelkurmay Harekat BaÅŸkanı Korgeneral Sait Bahadır Köse getiriliyor. Köse 3. Kolordu Komutanı olarak da görev yapacaktı. Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı’na ise Hava Kuvvetleri KH. DÅž. Kıta Komutanı Kurmay Albay Ä°lhan Karasu getirilecekti. Ä°zmir ValiliÄŸine, Hava EÄŸitim Komutanlığı Kurmay BaÅŸkanı TuÄŸgeneral Veyis SavaÅŸ, Ankara ValiliÄŸine, Hava Kuvvetleri Komutanlığı EÄŸitim Daire BaÅŸkanı TuÄŸgeneral Kemal Akçınar ve Ä°stanbul ValiliÄŸi’ne de Hava Harp Okulu Komutanı TuÄŸgeneral Fethi Alpay’ın getirilmesi öngörüldü.

MİT MÜSTEŞARI SÖNMEZATEŞ OLACAKTI

Direktifte kamu kurum ve kuruluÅŸlarına atanacakların isim listeleri de yer aldı. TRT Genel Müdürlüğü, Merkez Bankası BaÅŸkanlığı, Halk, Vakıf, Ziraat Bankaları Genel Müdürlükleri, BaÅŸbakanlık MüsteÅŸarlığı baÅŸta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluÅŸlarının müsteÅŸarlıklarına getirileceklerin isimleri tek tek sıralandı. Buna göre, MGK Genel SekreterliÄŸine TuÄŸamiral OÄŸuz Karaman, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne TuÄŸgeneral Ali Osman Gürcan getirilecekti. En çarpıcı görevlendirme ise Hakan Fidan’ın yürüttüğü MÄ°T MüsteÅŸarlığı görevine, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Müşterek Hedef Analiz ve Yönetim Merkezi BaÅŸkanı TuÄŸgeneral Gökhan SönmezateÅŸ’in getirilmesi oldu.

SÄ°YASÄ° PARTÄ°LER KAPATILACAKTI

Direktifte siyasi partilerin tüm faaliyetlerinin sonlandırıldığı, partiler ve yöneticileri hakkında diÄŸer yargılama ve diÄŸer idari iÅŸlemlerin daha sonra belirleneceÄŸi ifade edildi. Darbe bildirisinde yolsuzluÄŸa dikkat çeken Yurt Sulh Konseyi, sıkı yönetim direktifinde ise tüm belgelerin güvene alınmasını istedi. Direktifte, “CumhurbaÅŸkanlığı, BaÅŸbakanlık, Bakanlıklar, Belediyeler, Valilikler ile kaymakamlıklar, TSK Jandarma ve polis teÅŸkilatı tarafından emniyet altına alınacaktır. Hiçbir evrak ve malzemenin bina dışına çıkarılmasına imha ve tahrif edilmesine izin verilmeyecektir” ifadeleri kullanıldı.

GÖSTERİ YAPILMAYACAK

Vatandaşın sokaÄŸa çıkmasına yönelik de direktifte önlemler getirildi. Direktifte, “Halkın huzur ve güveninin saÄŸlanması maksadıyla kamu düzenini bozucu toplantı, gösteri ve yürüyüş gibi hiçbir faaliyete izin verilmeyecektir. Kamu düzeninin bozulmasına ve vatandaşın günlük yaÅŸantısının aksatılmasına asla müsaade edilmeyecek, bu tür eylem ve fiillerde bulunanlara gereken adli ve idari iÅŸlemler derhal yapılacaktır” denildi.

POLÄ°S, KOMUTANLARIN EMRÄ°NDE

Direktifte, tüm polis teşkilatının sıkıyönetim komutanları emrine alındığı, vazifenin yerine getirilmesinde kusurlu davrananlar hakkında gereken adli ve idari işlemlerin sıkı yönetim komutanlıklarında yapılacağı bildirildi.

VATANDAŞ DESTEĞİ ARANACAK

Direktifte, suçluların ve suç ÅŸebekelerinin içinde olanların ve arananların yakalanarak tutuklanması, asayiÅŸ ve emniyet temini amacıyla sıkıyönetim komutanlarının, il, ilçe belediyeleri, emniyet müdürleri ile iÅŸbirliÄŸi içinde çalışacağı belirtildi. Direktifte, “Bu kapsamda vatandaÅŸların da desteÄŸinin saÄŸlanması için gerekli tedbirler alınacaktır” denildi. Halkın günlük ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik her türlü tedbirin alınacağı belirtilen direktifte, saÄŸlık ve cenaze hizmetlerinin aksatılmayacağı, vatandaÅŸların can ve mal emniyetinin saÄŸlanacağı ifade edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.